Een zorgproeftuin of living lab maakt het mogelijk om een zorginnovatie te creëren en te toetsen samen met eindgebruikers. Deze setting zorgt dus voor aansluiting van nieuwe of verbeterde zorgconcepten, – diensten, – processen en – producten bij de behoeften van de zorgconsument en zorgprofessional. Op deze manier is de kans groter dat een zorginnovatie geïmplementeerd wordt in de maatschappij en succesvol op de markt komt. De feedback van de eindgebruiker wordt namelijk gebruikt voor de bijsturing en (door)ontwikkeling van het product.
Door het structureel gebruik van de grensoverschrijdende zorgproeftuinsetting, verduurzamen en professionaliseren de zorgproeftuinen. Op deze manier kunnen we een menukaart aanbieden met diensten die precies aansluiten op behoeften van bedrijven. Diensten die via deze menukaart aangeboden kunnen worden zijn bijvoorbeeld livetests, panelmanagement en co-creatiesessies. Al deze diensten worden aangeboden vanuit verschillende regio’s en met verschillende expertisen, zoals eHealth, preventieve zorg en mantelzorgondersteuning. Er zijn zes zorgproeftuinen die meedoen aan project CrossCare. Daarnaast zijn twee expertisecentra (de kennispartners) betrokken in het project. Deze centra ondersteunen de bedrijven inhoudelijk met hun innovatieprojecten en helpen de proeftuinen bij het verbeteren van de dienstverlening.
Hier vind je voorbeeldcases van verschillende proeftuinen binnen CrossCare. De voorbeeldcases vallen niet onder project CrossCare, maar geven een beeld van de inzet en meerwaarde van proeftuinen (living labs) in zorginnovatie.
Voorbeeldcase: TopShake (LiCalab)
Voorbeeldcase: Innovate Dementia (Proeftuin Slimmer Leven/BHLL)
Zorgproeftuinen

België
