Summa-studenten en Ergotrics bedenken nieuwe toepassingen met opblaastechnologie

Op woensdag 20 februari werd de les van acht Summa-studenten verruild voor een co-creatiesessie georganiseerd door Slimmer Leven. In het kader van het CrossCare-project Ergotrics dachten de derdejaars verpleegkundestudenten mee over toepassingen van opblaastechnologie in de thuis- en ouderenzorg. Ergotrics wil op termijn hun opblaasbare medische hulpmiddelen uitbreiden naar de thuis- en verpleeghuissetting. Momenteel maken zij zich gereed voor de eerste testen in het ziekenhuis.

Mindmap

De sessie startte met een inventarisatie van de handelingen die verpleegkundigen met patiënten uitvoeren. In het specifiek handelingen waarbij de patiënt verplaatst moet worden. Niet alleen handelingen zoals patiënten naar het toilet helpen, wassen en verzorgen, helpen opstaan uit bed of na het vallen en draaien in bed om doorligwonden te voorkomen, maar ook bestaande hulpmiddelen werden in een mindmap verwerkt.

Productontwikkeling en ziekenhuistesten

Nu de studenten scherp hadden welke handelingen allemaal uitgevoerd worden, konden zij nadenken over hoe opblaastechnologie hen daarbij kan ondersteunen. Ergotrics’ idee om opblaastechnologie in te zetten om patiënten te helpen opstaan uit bed werd gevalideerd. Ook nieuwe toepassingen voor patiënten in een rolstoel of na een val kwamen aan de orde. De verkregen input van de studenten zal Ergotrics voor de verdere productontwikkeling gebruiken.

Parallel aan de productontwikkeling zullen testen met de opblaasbare hulpmiddelen in het ziekenhuis lopen. Neurochirurg Paul Depauw lichtte aan het eind van de sessie de huidige Ergotrics-producten toe. Zo werd de sessie afgesloten met een concreet voorbeeld van innovatie in de (verpleegkundige) zorg.

« »
877