Snoezle, InjectID en iPitup aanwezig op Pitchevent Care Innovation Center

Een mobiele snoezletent, een music-chair, een beweegbank voor ouderen, dagbesteding zonder indicatie, een ultraklein injectienaaldje om vaccin te besparen, een elektronische medicijnbox die op de juiste tijd piept en het juiste pilletje afscheidt. Allemaal zaken die de zorg voor mensen kunnen verbeteren en het leven aangenamer kunnen maken. Al deze innovaties kwamen voorbij tijdens het pitchevent die het Care Innovation Center heeft georganiseerd 28 januari jongstleden. Ondernemers van de projecten CrossCare, SEAS2Grow en Anders Werken in de zorg waren betrokken bij dit event.

Snoezle: Individuele beleving en mobiel te gebruiken

Veel bekijks kreeg de mobiele snoezle-tent die gehandicapteninstelling S & L Zorg uit Roosendaal en Bergen op Zoom al heeft uitgeprobeerd. ,,Je mond valt open als je ziet wat het met onze doelgroep doet”, zei woordvoerder René van Donschot.  ,,We kennen natuurlijk al jaren de grote snoozle-ruimtes met lichtjes en zachte muziek, die een rustgevend effect hebben.”

,,Het bijzondere aan deze snoezle-tent is, dat die een individuele beleving geeft en ook mobiel is te gebruiken. Bijvoorbeeld op een  rolstoel. Wij plaatsten hem op een woongroep en dat betekent dat je niet alle bewoners naar een snoozle-ruimte hoeft te verplaatsen. Dat biedt heel veel voordelen.”

De Vlaamse bedenker Steve Dehollander is ‘de productie aan het opstarten’. ,,Het gaat om assemblage op maat. De eerste 100 exemplaren zijn in de maak. Maar let op hè, er zijn er al 27 gereserveerd!”

 

InjectID: Geen tekort aan vaccins meer door ultradunne naald?

Ook veel vragen kreeg de eveneens Belgische ‘uitvinder’ Timothi van Mulder over zijn intussen gepatenteerde VAX-ID: een ultradun naaldje in een plastic huls dat vaccin bespaart. Het idee werd ingegeven door het tekort aan inentingsvloeistof tijdens de epidemie van de Mexicaanse griep in 2009. ,,Als je vaccin juist onder de huid inspuit met een heel dun en kort naaldje, is het tien maal zo effectief dan wanneer het in de spier wordt ingespoten omdat huidcellen het vaccin gemakkelijker opnemen.”

Het inspuiten van vaccin in de spieren komt heel nauw omdat het in een hoek van 15 graden moet gebeuren, legt Van Mulder uit. ,,Ik ben zelf verpleegkundige en weet uit ervaring dat je dat niet steeds zo precies kunt doen. De VAX-ID zet je gewoon op iemands arm, het naaldje schiet erin en je spuit vervolgens de vloeistof in. Je voelt heel weinig van de injectie en er ontstaat  geen prikschade.”

 

Bron: BN DeStem

« »