Kick-off van VAX-ID: injectiesysteem geschikt voor gebruiksvriendelijke toediening van medicatie in de huid

Binnen Wave 4 is het nieuwe project VAX-ID van Novosanis gestart. Novosanis zal met ondersteuning van de proeftuinen CIC en Happy Aging een aantal prototypes voor intradermale injectie testen.

Traditioneel worden een groot aantal vaccins en andere medicijnen in de spier of het vetweefsel geïnjecteerd. De afgifte van actieve stof in de dermale laag van de huid biedt voordelen op twee vlakken:

  1. De aanwezigheid van immuuncellen geeft een verbeterde immuunrespons.
  2. Er treedt een dosis-besparend effect op doordat slechts een kleine hoeveelheid moet worden geïnjecteerd om een effectieve immuunrespons op te wekken.

VAX-ID wordt door de gebruiker loodrecht op de huid geplaatst waarna het vaccin op een accurate diepte wordt geïnjecteerd. Echter, gebruikersstudies hebben binnen het huidige design enkele uitdagingen op niveau van het gebruiksgemak aan het licht gebracht.

Vanuit de proeftuinen zullen we binnen het CrossCare-traject input vragen aan verpleegkundigen, mensen die zichzelf regelmatig injecteren en huisartsen over het gebruikersgemak en de veiligheid en over design- en materiaalkeuzes. Daarnaast verzamelen we inzichten over eventuele verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse gebruikers op vlak van gebruiksvereisten, stigma en barrières, gezondheidszorg op vlak van vaccinatie en gebruiken omtrent zelftoediening.

Een update van het VAX-ID design binnen CrossCare zal Novosanis toelaten om een volgende stap te zetten in de vermarkting van het toestel.

 

« »