IpItUp plaatst eerste beweegbank van Nederland in Vught

Donderdag 23 mei nam wethouder Toine van de Ven van Vught de eerste beweegbank van IpItUp in Nederland officieel in gebruik. Van de Ven knipte met de traditionele schaar een rood-wit lint door. Daarna testte hij de beweegbank naast de atletiekbaan van Prins Hendrik met een aantal gymnastische bewegingen.

,,Hartstikke leuk om niet alleen maar te hoeven zitten, maar ook rek- en strekoefeningen te doen”, zegt de wethouder. ,,De beweegbank daagt jong en oud uit om meer in beweging te komen.”

,,Deze bank sluit precies aan op ons idee dat bewegen voor iedereen haalbaar moet zijn”, zegt buurtsportcoach Jeroen Leenders van Move uit Vught. ,,Er kan en mag in Vught inderdaad best wat meer bewogen worden. Ik houd ervan om ‘lekker kapot’ te gaan zoals we zeggen. Mijn opa kan op deze bank oefeningen doen. Mijn kind van vier kan ook zijn gang gaan. Ik denk dat je met een beweegbank in de omgeving niet meer naar de Efteling hoeft.”

De beweegbank is bedacht door Miel Vanhaverbeke van ‘IPitup’ uit Leuven. In Vlaanderen staan 33 banken. Vught is de eerste in Nederland. Haaren heeft ook al een Belgisch exemplaar gekocht.

,,Het zijn ook sociale ontmoetingsplaatsen”, aldus Vanhaverbeke. ,,Je kan op en rondom de bank aan de slag om eenvoudige of moeilijkere oefeningen te doen. Hoe wordt op een informatiebord bij de bank uitgelegd. Je kan ook een app downloaden met een trainingsprogramma dat op jouw individuele (on)mogelijkheden is aangepast. Bij elke bank komt een trainer die we opleiden om groepslessen te geven. Zo moet de omgeving meer in beweging komen. Zitten is bij ons in België, maar ik denk ook in Nederland het nieuwe roken hè.”

Volgens wethouder Van de Ven is meer bewegen niet alleen voor Vught, maar overal een uitdaging. ,,Je kunt naar een sportclub of naar een fitnessruimte gaan. Wat is er nou mooier als je in de toekomst langs routes in Vught beweegtoestellen en attributen ontdekt waarop je tijdens een ommetje fitter kunt worden door even te bewegen? Goed voor je uithoudingsvermogen en de gezondheid. Bij speeltuintjes zitten opa en oma of papa en mama vaak op een bankje naar hun (klein)kinderen te kijken. Wat als we iedereen iets kunnen laten doen?”

Dit artikel verscheen op BD.nl.

 

« »