Bedal haalt 2,6 miljoen euro op

Bedal nv, een start-up die reeds verschillende awards in de wacht wist te slepen, kondigt vandaag een kapitaalsverhoging van 2,6 miljoen euro aan in een serie B financiering. De ronde werd geleid door F3 Finance, een investeringsfonds voor enkele Belgische families, en LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij. De firma Bedal, gehuisvest in de Health & Care incubator BioVille in Hasselt, zal de middelen gebruiken om haar unieke gepatenteerde katheterfixatietechnologie naar de Europese markt te brengen, en om de bestaande range van producten verder uit te breiden met nieuwe medische hulpmiddelen.

Lancering van nieuwe productlijn

“Wij zijn vereerd met deze boost voor de firma”, zegt Alexander Van Damme, medeoprichter en CEO van de firma Bedal. “We kijken uit naar het verderzetten van onze missie en het lanceren van verscheidene nieuwe innovatieve producten voor het veilig vastzetten van katheters. Naast de steun van de bestaande aandeelhouders, waaronder LRM, zijn we ook verheugd om let F3 Fiance een belangrijke nieuwe investeerder aan boord te halen. Zij zitten helemaal op dezelfde lijn met ons wat betreft de visie voor de verdere ontwikkeling van Bedal. Daarnaast is het feit dat alle bestaande aandeelhouders mee participeren in deze ronde voor ons ook een duidelijk bewijs van vertrouwen in het potentieel van de technologie.”

Bedal zal zijn eerste product voor het fixeren van drainagekatheters begin volgend jaar commercieel lanceren. Initieel wordt een netwerk van distributeurs in Frankrijk, Duitsland, de UK en Scandinavië uitgebouwd. Het portfolio van producten zal ook uitgebreid worden naar de fixatie van een bredere groep van katheters. De ontwikkeling en de kwaliteitsopvolging zijn gelokaliseerd in BioVille in Hasselt.

Een volledig portfolio aan producten

“Op basis van onze patenten zijn we verschillende producten voor het veilig vastzetten van katheters aan het ontwikkelen. Het is spannend om te zien dat dit reeds grote interesse van distributeurs en katheter producenten gegenereerd heeft”, zegt Franc Wijdeveld, CCO van Bedal.

De meerderheid van patiënten in een ziekenhuis krijgt gedurende hun behandeling een katheter. Die wordt nog vaak vastgehecht aan de huid om ze te fixeren, maar die hechtingen worden geassocieerd met een verhoogde kans op infectie. Met de producten van Bedal kunnen deze katheters gemakkelijk gefixeerd worden zonder hechtingen. De gepatenteerde technologie van Bedal (i) resulteert in een fixatie van katheters die beduidend veiliger is dan bestaande alternatieven, (ii) die bovendien toepasbaar is op een breder gamma van katheters en (iii) die gebruiksvriendelijker is voor artsen en patiënten.

Bedal heeft initieel een product ontwikkeld om patiënten die langdurig aangeschakeld zijn aan hun katheter toe te laten zich zelfstandig te kunnen douchen, waarbij tijd van de verpleegkundigen bespaard wordt en het infectiegevaar daalt. In dit product, de Bedalpatch douchepleister, werd een technologie gebruikt om een waterdichte sluiting rond de katheter te creëren. Gebaseerd op deze technologie, is Bedal gestart met de ontwikkeling van een portfolio van fixatiesystemen voor katheters.

“We waren onder de indruk van de duidelijke visie van het Bedal-team en van de uniciteit van hun technologie om katheters vast te zetten. We geloven in het globale potentieel van deze technologie, en zijn verheugd om Bedal te ondersteunen in de uitvoering van de plannen”, zegt Sten Albertijn van F3 Finance, die verschillende Belgische families vertegenwoordigt, waaronder Taste invest, het investeringsfonds van de familie Westerlund.

“Ik ben zeer tevreden om te zien dat Bedal nu in staat is om zijn productgamma en markt uit te breiden. Ze kunnen het comfort en de veiligheid van patiënten verhogen. LRM gelooft sterk in de technologie en het team van Bedal en blijft het bedrijf graag verder steunen om het groeipotentieel volledig te realiseren”, zegt Katleen Vandersmissen, hoofd van de Health & Care divisie van LRM.

« »